Bilime göre, Kişiliğimizi Nasıl Değiştirmeye Çalışıyoruz?

Biliyoruz ki, kişiliğimiz hayatımızın ilk evresi olan bebeklik evresinin sonlarına doğru başlayıp çocukluk evresinin ilk yıllarında büyük ölçüde şekilleniyor. Sonradan elbette bulunulan ortam, şartlar, çevre gibi etkenler kişilik ve gelişimimiz üzerinde etkisi oluyor. Bu etkinin büyüklüğü, yine değişikliğin de büyüklüğünü belirleyen faktörlerden birisi mutlaka.

Son yıllardaki gelişmelerle birlikte “Özgünlüğü” kutlayan ve bizi “sadece kendimiz olmaya” teşvik eden bir dünyada yaşıyoruz. Bununla birlikte, son bilimsel araştırmalar, insanların yaklaşık %60’ının kişiliklerini değiştirmek istemediklerini, aktif olarak bunun üzerinde çalıştıklarını tahmin ediyor.

Dr. Tomas Chamorro-Premuzic’e göre kişilik büyük ölçüde genetik ve erken çocukluk deneyimleriyle şekillendiğinden, yetişkinliğe ulaştığımızda büyük değişiklikler beklemek gerçekçi değildir. İnsanlar alışkanlıkları olan varlıklardır. Çoğumuz yaşlandıkça önceki benliklerimizin daha abartılı versiyonları olma eğilimindeyiz. Bununla birlikte, son araştırmalar, insanların 20’li ve 40’lı yaşları arasında duygusal olarak daha istikrarlı, kendine güvenli, hoş ve daha az dürtüsel olma eğilimi gibi önemli değişiklikler belgelemiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir